Populära program vid Lunds Universitet

Popular programs at Lund UniversityDe senaste åren har antalet personer som söker till svenska universitet ökat, och vad som är glädjande är att det nu för tiden inte bara är de från akademiska hem som söker in på universitetsutbildningar. Med ett högt söktryck blir det också svårare att komma in på den utbildning man önskar komma in på. Hur pass lätt eller svårt det är att komma in på ett anrikt universitet som exempelvis Lund eller Uppsala universitet beror helt på vilket program eller kurs man söker till. Även de med lite lägre betyg kan komma in på program som är lite mindre populära eller har många utbildningsplatser.

Lunds Universitet är ett av Sveriges mest prestigefyllda och anrika universitet och många av deras utbildningsprogram är mycket populära. Det gäller program på svenska, men också många program på engelska som främst riktar sig till utländska studenter är mycket populära. År 2015 sökte ungefär 71 500 personer till utbildningar på Lunds Universitet, och av dessa hade 31 000 universitetet som sitt förstahandsval.

Precis som på de flesta andra lärosäten i Sverige är några av de populäraste programmen vid Lunds Universitet Läkarprogrammet, Psykologprogrammet, och Civilingenjör Industriell ekonomi. Andra populära program är Juristprogrammet och Ekonomie kandidatprogrammet. Generellt så är utbildningar inom vård och ekonomi mycket populära i hela landet. Också socionomprogrammet är mycket populärt bland de som väljer utbildning och är på plats fem bland programmen på universitetet. Tre av Lunds Universitets program är med på tio-i-topplistan i landet bland förstahandssökningar: ekonomie kandidatprogrammet, juristprogrammet och läkarprogrammet.

För den som vill komma in på ett av de populära programmen vid ett av Sveriges mest populära universitet väntar höga antagningspoäng och många konkurrenter. Därför är det också många som varje år skriver högskoleprovet för att komma in på sin drömutbildning. Bland annat nyhetssajten XIT har tidigare skrivit om hur fusk på högskoleprovet också har ökat.

 
 

About the author

More posts by